• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
  • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
  • NRTO geaccrediteerd
Flensmonteur SOG Bob

Verschil werken aan flensverbindingen volgens protocol en zonder protocol uitgelegd

Verschil werken aan flensverbindingen volgens protocol en zonder protocol uitgelegd

Algemeen DELTA Industrie SOG VCA
24 november 2021


Bij installaties in de (petrochemische) industrie worden pijpleidingen en appendages aan elkaar verbonden door middel van flensverbindingen. De flens is een platte ring aan het uiteinde van een pijpleiding en zorgt ervoor dat er geen lekkages ontstaan. Om flensverbindingen veilig te kunnen openen of sluiten dien je de opleiding flensmonteur te volgen. Binnen de flensmonteur training wordt onderscheid gemaakt tussen werken aan flensverbindingen volgens protocol en zonder protocol. In dit artikel leggen we uit wanneer je welke cursus nodig hebt en wat de verschillen in opleiding zijn.

Wat doet een flensmonteur?
Een flensmonteur zorgt dat flensverbindingen worden gemaakt tussen pijpleidingsystemen en appendages die je ziet in installaties binnen de petrochemische industrie, on- en offshore olie- en gasindustrie en de maritieme sector. Omdat het openen en sluiten van flensverbindingen nauwkeurige werkzaamheden betreffen die grote gevolgen kunnen hebben wanneer dit niet correct wordt uitgevoerd, gebeuren deze werkzaamheden vaak volgens een vast protocol.

Wat houdt werken aan flensverbindingen volgens protocol in?
Lekke flensverbindingen kunnen leiden tot vertragingen en (soms zeer hoge) kosten in de opstartfase van een raffinaderij of chemische fabriek. Om dit te voorkomen zijn er protocollen opgesteld die exact beschrijven hoe flensverbindingen op een juiste en gecontroleerde wijze moeten worden geopend en gesloten. Iedere raffinaderij hanteert haar eigen procedures en protocollen. Het is daarom belangrijk om vooraf altijd te informeren naar de geldende voorschriften.

Hogedrukflens en lagedrukflens - DELTA Safety Training

Welk type flensverbindingen vereisen werken volgens protocol en welke niet?
De flensmonteur opleiding is ontstaan om de informatievoorziening naar monteurs te kunnen verbeteren. In het verleden kreeg het werken aan flensverbindingen in het veld relatief weinig aandacht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het verrichten van laswerkzaamheden aan flenzen en pijpen. Door het gebrek aan informatievoorziening rondom het veilig werken aan flensverbindingen ontstonden onnodige lekkages. Werken aan flensverbindingen is als basiscursus ontwikkeld om eenvoudige werkzaamheden aan flensverbindingen met standaardhandgereedschappen te kunnen behandelen. Omdat er aan sommige systemen zeer hoge eisen worden gesteld, moeten deze vaak met speciale apparatuur worden vastgezet en zijn er de eerdergenoemde speciale procedures van toepassing. Of je de opleiding werken aan flensverbindingen volgens protocol dient te volgen hangt af van het type flenzen waar je in de praktijk mee in aanraking komt. Er zijn lagedrukflenzen en hogedrukflenzen. De flensmonteur opleiding voor het werken aan flensverbindingen zonder protocol is alleen van toepassing wanneer je werkt met lagedrukflenzen.

Verschil lage- en hogedrukflenzen
De naam zegt het eigenlijk al, het verschil tussen lage- en hogedrukflenzen is dat lagedrukflenzen onder lagere druk staan. In vaktermen betekent dit dat lage drukflenzen maximaal 50 bar werkdruk aan belasting kunnen hebben. Bij hogedrukflenzen kan dit oplopen tot 400 bar werkdruk. Bij flenzen die onder zodanig hoge druk komen te staan, is het dus extra belangrijk dat deze op een juiste manier gemonteerd worden, om lekkages te voorkomen.


Verschil flensmonteur cursus werken aan flensverbindingen volgens protocol en zonder protocol
Tijdens de training werken aan flensverbindingen volgens protocol leren kandidaten hoe ze gecontroleerd gelijkmatig druk kunnen zetten op de pakking. De pakking zorgt voor een goede afdichting van de flensverbinding. Tijdens de training werken aan flensverbindingen volgens protocol wordt de druk op de pakking stapsgewijs opgevoerd en worden tussentijds nauwkeurige metingen uitgevoerd. In de cursus werken aan flensverbindingen, dus niet volgens protocol, is dit geen onderdeel van de cursus. Tijdens deze training leren de kandidaten hoe ze een pakking kunnen vastmaken met behulp van ringsleutels. In de cursus werken aan flensverbindingen volgens protocol gebeurt montage met behulp van gecontroleerde momentsleutels.


Trainingsadvies: werken aan flensverbindingen volgens protocol
Bij DELTA Safety Training adviseren wij altijd de training werken aan flensverbindingen volgens protocol te volgen. In de praktijk zien we dat er door opdrachtgevers nauwelijks nog gevraagd wordt naar de opleiding werken aan flensverbindingen, maar vooral naar de opleiding werken aan flensverbindingen volgens protocol. Opdrachtgevers die werkzaam zijn binnen de petrochemische industrie vereisen dat monteurs de training werken aan flensverbindingen volgens protocol succesvol hebben afgerond. Maar ook wanneer monteurs niet binnen de petrochemische industrie werkzaam zijn, is het raadzaam de training werken aan flensverbindingen volgens protocol te volgen. Met het afronden van de training werken aan flensverbindingen volgens protocol ben je breder inzetbaar, terwijl de investering voor het volgen van beide trainingen gelijk is. Wanneer je in het bezit bent van het werken aan flensverbindingen volgens protocol certificaat kun je namelijk ook werken aan lagedrukflenzen, terwijl dit omgekeerd niet het geval is. Voor beide trainingen kan gekozen worden voor een DELTA- of een SOG-certificaat.

Wil je graag persoonlijk advies over de opleiding flensmonteur? Onze collega’s staan je graag te woord! Vul onderstaand formulier in en wij nemen persoonlijk contact met je op.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.