• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
 • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
 • NRTO geaccrediteerd
STAP-budget!

UPDATE: STAP-budget komt te vervallen!

UPDATE: STAP-budget komt te vervallen!

Algemeen BHV/EHBO Industrie Offshore Scheepvaart VCA Wind
12 juli 2023

Op 6 juni 2023 hebben de Ministers van Sociale Zaken en de Minister van Onderwijs het besluit bekend gemaakt dat de STAP-regeling vanaf dat moment wordt aangescherpt. Dit houdt in dat er de rest van 2023 een kleiner budget beschikbaar wordt gemaakt voor de STAP-subsidie. Alleen OCW-erkende opleidingen hebben vanaf heden nog een subsidiabel onderwijsaanbod. Dit betekent dat je per 6 juni 2023 géén STAP-subsidie meer kunt aanvragen voor een veiligheidstraining die je bij DELTA Safety Training boekt. Uiteraard blijven we graag de veiligheidstrainingen voor je verzorgen met de kwaliteit die je van ons gewend bent! Stay safe!

———————————————————————————————————————————————————-

STAP-budget: iedereen elk jaar 1000 euro opleidingsbudget

Je eigen opleidingsbudget van 1000 euro (incl. BTW) per jaar. Zomaar helemaal voor niets. Sinds 1 maart 2022 is dit beschikbaar voor (vrijwel) iedereen die in Nederland mag werken. Het STAP-budget is een nieuwe landelijke overheidssubsidie die je buiten je werkgever om zelf eenvoudig aanvraagt voor het volgen van een opleiding, cursus of training. DELTA Safety Training is een erkend opleidingsinstituut waar je het STAP-budget kunt besteden. Kosten voor extra scholing hoeven zo voor niemand meer een belemmering te zijn.

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Deze nieuwe overheidsregeling maakt het voor iedereen makkelijker om een opleiding, cursus of training te volgen die bijdraagt aan het verbeteren van je positie op de arbeidsmarkt. Het STAP-budget vervangt de aftrek van studiekosten via de inkomstenbelasting. Voor heel veel mensen was een dergelijke tegemoetkoming in opleidingskosten een brug te ver, zo bleek in de praktijk.

Zelf regie over je loopbaan

Met het STAP-budget geeft de overheid werkenden en werkzoekenden meer regie over hun eigen loopbaan. Voor het behoud van je baan of juist een volgende carrièrestap kan een specifieke training heel belangrijk zijn. Financiële drempels mogen dan geen reden zijn om daarvan af te zien. De STAP-regeling voorkomt dit en maakt (bij)scholing voor iedereen haalbaar.

Totaal beschikbaar

In 2022 is er circa 160 miljoen euro beschikbaar, dus voor zeker 160.000 personen. In 2023 loopt dit budget op tot 200 miljoen euro.

Gebruik STAP-budget heel eenvoudig

De overheid heeft het aanvragen van een STAP-budget zo makkelijk mogelijk gemaakt. Wil je bij DELTA Safety Training een van de vele beschikbare veiligheidstrainingen volgen met je STAP-budget, dan hoef je als aanstaande cursist maar een paar dingen te doen. Let wel op: je moet het STAP-budget zélf via DigiD aanvragen. Dat kan je werkgever of wij als opleider niet voor je doen. Het aanvragen werkt als volgt:

 • Meld je via onze website aan voor de specifieke training die je op het oog hebt en geef daarbij aan in het opmerkingenveld dat je gebruik wilt maken van je STAP-budget;
 • Wij bevestigen je aanmelding en sturen je een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs;
 • Vervolgens log je in op het UWV STAP-portaal. Hier vraag je je STAP-budget aan voor de uitgekozen training. Daarbij moet je ook het van ons gekregen STAP-aanmeldingsbewijs uploaden;
 • Na vier weken laat het UVW weten of de aanvraag is goedgekeurd;
 • Zo ja, dan betaalt het UWV het gevraagde STAP-budget rechtstreeks aan ons uit. Als aanvrager heb je daar zelf geen omkijken naar. Op de geplande datum kun jij starten met de training.
 • Wij zorgen tot slot ook dat na afloop van de training het UWV een bewijs van je deelname krijgt.

Voor trainingen die minder kosten dan 1000 euro (inclusief btw) – zoals vaak bij DELTA Safety Training – betaal je zelf dus helemaal niets. Uitgezonderd zijn extra lesboeken of studiemateriaal. Is de training duurder dan 1000 euro, dan pas je alleen het verschil zelf bij. Iedereen kan één keer per jaar bij het UWV een aanvraag doen voor een training vanuit het STAP-budget. Dit houdt in dat als je in een jaar een aanvraag doet voor een training van 500 euro inclusief BTW, je in dat jaar niet opnieuw een aanvraag kunt doen voor een andere training van bijvoorbeeld 400 of 500 euro.

Let op! Het UWV verdeelt de voor het STAP-budget beschikbare overheidsgelden door het jaar heen over zes periodes van twee maanden. Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. De eerstvolgende gelegenheid dat je STAP-budget kunt aanvragen is maandag 4 september 2023 vanaf 10.00 uur.

2022:

 • 1 maart 2022 t/m 1 mei 2022 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)
 • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)
 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)
 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)

2023:

 • Aanvraagtijdvak januari 2023 vervalt!
 • 28 februari 2023 17 maart 2023 t/m 30 april 2023 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)
 • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)
 • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023 (gesloten, geen subsidie meer beschikbaar)
 • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023 (startdatum van de training mag uiterlijk 31 januari 2024 zijn)
 • 1 november 2023 t/m 31 december 2023 (startdatum van de training mag uiterlijk 31 maart 2024 zijn)


Tijdens de eerste rondes was het budget binnen enkele uren volledig benut en ontstonden er zelfs storingen. Wees er op 4 september dus snel bij. Op is op! Lees hier ook meer over de situatie tijdens de eerste ronde op de site van het UWV.

Een belangrijke vermelding is dat een training niet eerder dan een maand en niet later dan 3 maanden na einddatum van de aanvraagperiode kan starten. Als je dus op 15 augustus de subsidie aanvraagt, dient de training dus uiterlijk 31 november 2023 te starten.


DELTA Safety Training erkend opleidingsinstituut

Voor het gebruik van het STAP-budget gelden verder een paar voorwaarden. Zo moeten trainingen altijd gericht zijn op het versterken van je positie op de arbeidsmarkt. Om het gechargeerd te zeggen: een cursus hobbymatig bloemschikken voor iemand die werkt in de petrochemie hoort daar niet bij. Bovendien moet de training gebeuren bij een erkend opleidingsinstituut, zoals DELTA Safety Training. Vrijwel alle veiligheidstrainingen die wij aanbieden komen in aanmerking voor gebruik van het STAP-budget. Maak snel je keuze.

Meer details over de voorwaarden voor gebruik van het STAP-budget vind je op het STAP-portaal van het UWV.