• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
  • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
  • NRTO geaccrediteerd
Koole en DELTA ontwikkelingen Veilig Hijsen Training op maat

Koole en DELTA ontwikkelen maatwerktraining Veilig Hijsen

Koole en DELTA ontwikkelen maatwerktraining Veilig Hijsen

Algemeen DELTA Industrie Maatwerk
23 september 2021


Bij DELTA Safety Training zien we steeds meer organisaties stappen zetten in het creëren van een sterke veiligheidscultuur. Veilig werken betekent meer dan alleen voldoen aan wet- en regelgeving. Andreas Gerrets, Learning and Development Specialist bij Koole Terminals, begrijpt dit als geen ander. Dagelijks werkt hij aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers op de terminals, door een opleidingsaanbod te ontwikkelen dat aansluit op de praktijk. De (werk)processen binnen Koole Terminals zijn in kaart gebracht om opleidingen op deze processen te kunnen afstemmen. Waar bestaande trainingen niet goed aansluiten op de praktijk, wordt een maatwerk opleiding ontwikkeld. Zo hebben we in samenwerking met Koole Terminals de training ‘Veilig Hijsen’ ontwikkeld. In dit artikel legt Andreas uit op welke manier de training bijdraagt aan een veiligere werkomgeving.

Trainen in de dagelijkse praktijk
Na jarenlange operationele ervaring te hebben opgedaan binnen de wereld van tankopslag, weet Andreas hoe belangrijk het is om op een veilige manier werkzaamheden te kunnen verrichten. Als verantwoordelijke voor Learning & Development is hij dan ook altijd op zoek naar manieren om de veiligheid verder te verhogen. Voor hem gaat veilig werken veel verder dan alleen zorgen dat je ‘compliant’ bent. Na een succesvolle oprichting van de Koole Academy, waarbij medewerkers 24/7 toegang hebben tot cursusmateriaal en kunnen trainen wanneer het hen het beste uitkomt, was er behoefte aan praktijktrainingen die afgestemd zijn op de dagelijkse werksituaties binnen Koole Terminals.

Andreas: “Als werkgever ben je verplicht om opleidingen te faciliteren die ervoor zorgen dat medewerkers de benodigde kennis hebben om bijvoorbeeld veilig met machines te kunnen werken. Wat je echter vaak ziet is dat veel opleidingen vrij statisch zijn. Er is een standaardpakket en dat is het. Bij Koole hadden we de behoefte om hier nog een stap verder in te gaan en trainingen af te stemmen op de dagelijkse praktijksituaties op de verschillende terminals. We bekijken welke activiteiten we uitvoeren als organisatie en hoe we deze activiteiten beter kunnen borgen in opleidingsprocessen. We willen mensen op een andere manier naar hun werkzaamheden laten kijken, bijvoorbeeld rekening houdend met de context waarin ze deze werkzaamheden verrichten. Als je op een bepaalde locatie werkzaamheden verricht, heeft de uitvoering daarvan effecten op de omgeving.”

Veilig Hijsen Training DELTA Safety Training & Koole

Maatwerktraining Veilig Hijsen
Om een op maat gemaakt trainingsaanbod te kunnen bieden aan medewerkers, is het volgens Andreas belangrijk om met partijen te werken die hierin flexibel kunnen zijn en waarbij de klant centraal staat. Met deze wens als uitgangspunt, zijn we samen met Andreas en zijn team aan de slag gegaan om de maatwerktraining ‘Veilig Hijsen’ te ontwikkelen.

Andreas: “Bij Koole streven we naar een gestandaardiseerde norm met betrekking tot het trainingsaanbod en de werkprocessen. De trainingen moeten op alle terminals uit te voeren zijn en altijd aan dezelfde hoge kwaliteit voldoen.”

In overleg met de afdeling HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) is een scope opgesteld, waarin onder andere de kwaliteitsnormen en de inhoud zijn bepaald. Het team van DELTA Safety Training is vervolgens aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een e-learning lesprogramma. Dit lesprogramma is toegevoegd aan de Koole Academy.

Andreas: “Door de theoretische content door DELTA Safety Training te laten ontwikkelen, was Koole er zeker van dat de theorie aan alle wet- en regelgeving voldoet. Daarnaast is er ook voor deze vorm gekozen vanuit een praktisch oogpunt. Een reguliere training, waarbij theorie en praktijk op dezelfde dag worden aangeboden, neemt al snel een dag in beslag. Bij Koole is die tijd er vaak niet. Doordat de cursisten de theorie kunnen volgen wanneer zij willen, kan flexibeler ingespeeld worden op de praktijktraining. Op deze manier kunnen we planmatig werken en trainingsprocessen efficiënter inrichten.”

Praktische aanpak
Eind 2020 werd het online lesprogramma afgerond, waarna aansluitend met het ontwikkelen van de praktijktraining werd gestart. Tijdens een eerste testtraining, die in het eerste kwartaal van 2021 plaats vond, werd steekproefsgewijs input van de deelnemers opgehaald en geëvalueerd. Aanpassingen werden direct doorgevoerd en de training binnen korte tijd geoptimaliseerd.

Andreas: “We zien de lessen in onze Academy en onze praktijktrainingen als een dynamisch aanbod. Bij veranderingen in wet- en regelgeving, maar ook bij veranderingen in interne processen passen we de inhoud van de training aan.”


Flexibel partnerschap
De ontwikkeling van de training vond plaats tijdens de uitbraak van het coronavirus en is onder bijzonder uitdagende omstandigheden tot stand gekomen.

Andreas: “Wat ik heel sterk vind aan DELTA Safety Training is, hoe ze inspelen op de veranderende markt. Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk toegevoegde waarde uit een training te halen. Zo is het niet alleen belangrijk dat deelnemers gecertificeerd zijn, maar maken we door middel van trendanalyses ook inzichtelijk waar we kunnen verbeteren. Veel andere partijen zijn veel statischer in het aanbieden van opleidingen en hier staat de klant voor mijn gevoel veel minder centraal. Voor ons is het belangrijk dat trainingspartijen flexibel en wendbaar zijn. Dit model is bijzonder geslaagd. DELTA Safety Training is hierbij een goede keus geweest.”

Next steps
Nu de ontwikkeling en implementatie van de training ‘Veilig Hijsen’ succesvol is geweest, is Andreas alweer bezig met vervolgstappen. Momenteel wordt er gewerkt aan het verder invoeren van ‘carrouseltrainingen’ waarbij kleine groepen flexibel getraind worden.

Andreas: “Het invoeren van carrouseltrainingen stond al op de planning, maar is door de uitbraak van het coronavirus sneller doorontwikkeld. Zo zie je maar dat uitdagende omstandigheden ook voor kansen zorgen. Op korte termijn zijn we bezig om een breder trainingsaanbod op deze manier aan onze medewerkers te gaan aanbieden. Ook heb ik al diverse ideeën over volgende maatwerktrainingen die we in samenwerking met DELTA Safety Training willen ontwikkelen.”

Wil je meer weten over de maatwerktraining Veilig Hijsen, carrouseltrainingen of over het e-learning aanbod?
Onze collega’s nemen graag de mogelijkheden met je door! Vul onderstaand formulier in en wij nemen persoonlijk contact met je op.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.