• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
 • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
 • NRTO geaccrediteerd
Vopak NL_Terminal Rotterdam Europoort

Vopak verhoogt veiligheid met maatwerk Field Supervisor Training

Vopak verhoogt veiligheid met maatwerk Field Supervisor Training

Algemeen Industrie Maatwerk
1 september 2020


Veilig werken heeft de hoogste prioriteit voor veel organisaties die werkzaam zijn binnen de (petrochemische) industrie. Zo ook bij Vopak. De situaties die zich voordoen op een terminal zijn vaak complex en er is dan ook niet altijd een bestaande oplossing om medewerkers bewust te maken van de mogelijke gevaren. Zo ontstond bij Vopak de behoefte om Field Supervisors nog beter op te leiden en van de benodigde inhoudelijke kennis en communicatieve vaardigheden te voorzien om contractors goed te kunnen aansturen. In samenwerking met DELTA Safety Training heeft Vopak een maatwerk training ontwikkeld die precies op deze behoefte aansluit en bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid op de terminals. In dit artikel interviewen wij Irma van IJperen, Divisie Opleidingscoördinator bij Vopak, en vertelt zij ons alles over de totstandkoming van de maatwerk Field Supervisor Training.

Behoefte aan maatwerk
De Field Supervisors van Vopak geven leiding aan de contractors op de diverse terminals. Om dit op een goede en veilige manier te kunnen doen, is een breed scala aan inhoudelijke kennis nodig. Zo dienen ze over kennis te beschikken met betrekking tot laswerkzaamheden, het veilig werken op hoogte en het werken in besloten ruimtes. Daarnaast is het belangrijk dat de Field Supervisors over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Wanneer zij op een prettige manier de contractors kunnen aansturen, dan kunnen deze met vertrouwen hun functies uitoefenen en worden gevaarlijke situaties tot een minimum beperkt. Irma: “Vanuit de technical managers van onze Vopak locaties Botlek en Europoort kwam medio 2017 het verzoek om een maatwerk Field Supervisor Training te ontwikkelingen die beide aspecten beslaat. Dus zowel het verdiepen van de inhoudelijke kennis als het verbeteren van de managementkwaliteiten. We zijn toen om de tafel gaan zitten en hebben eerst het doel van de training en de voorwaarden in kaart gebracht. Daarna zijn we met diverse trainingscentra in gesprek gegaan en hebben uiteindelijk voor DELTA Safety Training gekozen.”

Vopak harnas flensmonteur

Partnerschap en teamwork
Nadat het doel en de randvoorwaarden waren bepaald, werden de onderwerpen op papier gezet. De training werd gestructureerd rond de volgende onderwerpen:

 • Werken op hoogte
 • Werken in besloten ruimtes
 • Flensverbindingen
 • Lassen
 • Stellingbouw
 • E&I (Electrical & Instrumentation)
 • Veilig verplaatsen van lasten
 • Gereedschappen
 • Industriële reiniging
 • Herkennen van asbest

Noot: Foto dateert van voor de uitbraak van de covid-19 pandemie

Irma: “Op ieder onderwerp hebben we een expert binnen Vopak gevraagd om zijn of haar kennis in te brengen. Vanuit de gezamenlijke knowhow bij Vopak en DELTA Safety Training is de inhoud van de technische disciplines samengesteld. We hebben hierin voor DELTA Safety Training gekozen vanwege hun expertise en flexibiliteit. DELTA Safety Training heeft bijvoorbeeld veel kennis op het gebied van werken op hoogte en in besloten ruimten, flensverbindingen, stellingbouw, industriële reiniging en het veilig verplaatsen van lasten. De technische specialisten van Vopak hebben de inhoud waar nodig verrijkt en in een Vopak-jasje gegoten. In totaal heeft de gehele ontwikkeling een jaar in beslag genomen, van initiële idee tot de lancering van de eerste training.”

Succesfactoren
Wanneer we Irma vragen of ze bij de ontwikkelingen en de implementatie van de training nog tegen specifieke uitdagingen aangelopen zijn, antwoordt ze dat het hele proces eigenlijk vrij soepel verlopen is. Voor een organisatie van dit kaliber en een training van dit formaat is dat vrij uniek. Wij zijn dan ook heel benieuwd naar wat volgens Irma de geheime factoren achter dit succes zijn. Irma: “Het succes van de soepele ontwikkeling maar ook dat van de training zelf zit hem voornamelijk in het feit dat we dicht bij Vopak gebleven zijn en werken met herkenbare situaties. De kick-off van de training gebeurt altijd door een Vopak directeur of door een technical manager van Vopak. Vervolgens wordt de training gestart met een aangrijpende video van een medewerker die ooit gevallen is en nu in een rolstoel zit. Deze video laat vaak een diepe indruk achter. Zowel de kick-off door de directie als de video zijn bedoeld om de aanwezigen het belang van de training en van veilig werken in het algemeen mee te geven. Daarnaast helpt het ook dat de gehele training van de Vopak look & feel is voorzien. De training wordt altijd op een leuke informele manier afgesloten. Onze Field Supervisors komen eigenlijk altijd enthousiast terug van de training. De entourage bij DELTA Safety Training draagt hier ook zeker aan bij. Het is toch prettig vertoeven daar.”


Kennisborging
Het belangrijkste doel van de maatwerk Field Supervisor Training en de andere initiatieven die Vopak integreert, is het inhoudelijk borgen van de kennis. Een collega dient niet alleen in het bezit te zijn van een geldig certificaat, maar moet de opgedane kennis ook daadwerkelijk kunnen toepassen. De maatwerktrainingen zijn uitermate geschikt om de kennis van medewerkers top of mind te houden. De teamleden zijn hierdoor in staat om met zelfvertrouwen op een prettige manier hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Bestaat er binnen jouw organisatie ook behoefte aan een maatwerk opleiding om kennis te borgen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Laat dan je gegevens hieronder achter.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.