SOG of DELTA certificaat, wat zijn de verschillen?
Bij het kiezen van een veiligheidstraining in de petrochemische industrie is het SOG certificaat (SSSV Opleidingengids) iets om rekening mee te houden. Sommige opdrachtgevers eisen dat een deskundige die zijn terrein betreedt, een veiligheidstraining met SOG certificaat positief heeft afgerond. Bij DELTA Safety Training is het mogelijk om te kiezen voor een opleiding met SOG certificering of een opleiding met onze eigen DELTA certificering. Vooral voor de opleidingen Mangatwacht en Gasmeten zijn er verschillen tussen de DELTA certificering en de SOG certificering. We zoomen in op de verschillen.
De termen uitgelegd
SOG, VCA Infra, SSVV… De wereld van certificeringen kent een scala aan termen. Voordat we de verschillen tussen de certificeringen induiken, is het goed om helderheid te krijgen over de definities.
SOG (SSVV Opleidingengids): SOG opleidingen zijn opleidingen die zijn ontwikkeld door de SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid). Deze trainingen noemen we SOG trainingen en zijn terug te vinden in de SSVV Opleidingengids.
SSVV: Stichting Samenwerken Voor Veiligheid is een samenwerkingsverband tussen meerdere (branche)organisaties. Een werkgroep met deskundigen uit de industrie die de exameneisen voor veiligheidstrainingen, zoals de opleiding Buitenwacht of de opleiding Gasmeten bepaalt. De stichting is de ontwikkelaar van het SOG/SSVV stelsel. Het doel van de SSVV is het bevorderen van veilig werken. Hiervoor heeft de stichting de SSVV Opleidingengids ontwikkeld.
VCA Infra: (VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) een instantie die in opdracht van de SSVV toeziet op de kwaliteit van de erkende opleiders (zoals DELTA Safety Training). VCA Infra beheert ook de contacten met de examencentra die worden ingehuurd door de erkende opleiders. De examens voor alle SOG-gecertificeerde opleidingen en de VCA-opleiding worden door de VCA-examenbank gemaakt. Deze examenbank is een onderdeel is van VCA Infra.
CDR: Het Centraal Diplomaregister; als een kandidaat geslaagd is voor een SOG-opleiding, wordt het diploma in dit register opgeslagen. Opdrachtgevers kunnen in het CDR controleren of de medewerkers van hun aannemers over het juiste certificaat beschikken. Dit digitale register vervangt het traditionele hardcopy certificaat, waarmee vroeger veel werd gefraudeerd. Op de website van het CDR kun je de geldigheid van certificaten opzoeken.
SOG-certificaat nodig of niet?
Kun je als deskundige nu beter een DELTA-gecertificeerde training volgen of beter een SOG-gecertificeerde training? Bij DELTA Safety Training wordt die vraag dikwijls gesteld. Het antwoord is: dat hangt af van de opdrachtgever waarvoor je werkt. Sommige opdrachtgevers in de petrochemische industrie stellen als eis dat je een training volgt die SOG-gecertificeerd is. Als je niet werkzaam bent in de petrochemie maar bijvoorbeeld in de logistiek, of als je niet hoeft te werken op het terrein van een andere opdrachtgever die SOG als eis stelt, maar op je eigen terrein, kun je er voor kiezen om een DELTA-gecertificeerde training te volgen.
Nadruk op praktijkervaring
Bij een DELTA-gecertificeerde training gaat de aandacht met name naar het bijbrengen van vaardigheden. Praktijkgericht trainen en examineren horen hierbij.
Bij sommige SOG-gecertificeerde opleidingen doet men het volledige praktijkexamen digitaal. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de opleidingen gasmeten en mangatwacht. De kandidaat krijgt een casus (computermodel) en moet op basis daarvan op de computer aangeven welke berekening correct is uitgevoerd.
Het kan voor sommige kandidaten prettig zijn om de nadruk op praktijkvaardigheden te leggen en daar ook op te toetsen, maar die luxe heb je dus alleen wanneer je op eigen terrein of niet in de petrochemie werkt. Gelukkig volstaat een SOG-gecertificeerde opleiding uiteraard ook en worden in beide gevallen de competenties getoetst die in de training zijn ontwikkeld.
Verschil in examens tussen SOG- en DELTA-gecertificeerde trainingen
Waar de trainingen inhoudelijk niet veel uiteenlopen, zijn er dus wel verschillen in de wijze van examinering tussen SOG-gecertificeerde trainingen en DELTA-gecertificeerde trainingen. Bij de SOG-gecertificeerde training ligt de nadruk vooral op het toewerken naar het examenmoment. Het theorie-examen wordt op de computer gedaan en de examenvragen komen uit een database van duizenden vragen.
Bij een DELTA-gecertificeerde training neemt men een schriftelijk examen af. De vragen tijdens dit examen zijn gericht op de kennis over het te leren onderwerp. Veel deelnemers aan een DELTA-gecertificeerde training noemen dit verschil in de examinering in hun feedback.
Een ander belangrijk verschil zit ‘m in het piekmoment. Bij een DELTA-gecertificeerde opleiding slaag je als je door de opleidingsdagen heen goed presteert. Kandidaten worden constant beoordeeld. Uiteraard moeten ze slagen voor het examen, maar er de overige inzet en getoonde competenties gedurende de hele training worden ook meegenomen in het oordeel.
Bij de SOG-gecertificeerde trainingen ligt de nadruk op het examenmoment. Dit kan een voordeel zijn, omdat men tijdens de trainingen zelf minder druk ervaart, maar ook een nadeel wanneer het toevallig op dat ene examenmoment niet helemaal lukt.
Meer verschillen met een DELTA-gecertificeerde training
- Er is een duidelijk verschil in kosten voor het SOG certificaat en de kosten voor het DELTA certificaat. Bij een DELTA-certificaat zijn de kosten lager, omdat er geen examenbureau hoeft te worden ingehuurd en er geen sprake is van afdrachten aan SOG/SSVV. De exacte prijsverschillen kun je vinden op de individuele trainingspagina’s op onze website.
- Voor DELTA Safety Training staat voorop dat er competente specialisten worden opgeleid die in de praktijk hebben kunnen oefenen en die daarbij hebben aangetoond dat ze de handelingen, zoals het uitvoeren van een een goede gasmeting of verplaatsingen met de heftruck onder de knie hebben. Er ligt dus minder nadruk op het examenmoment.
Meer informatie over DELTA Safety Training en SOG
Bekijk het trainingsaanbod van DELTA en SOG. Wil je een vrijblijvend adviesgesprek over een geschikte opleiding? Of ben je benieuwd welke certificaten in jouw werk belangrijk zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend trainingsadvies op maat door het formulier hieronder in te vullen.