• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
  • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
  • NRTO geaccrediteerd
DELTA Safety Training

UPDATE: Nieuwe vereiste in standaard GWO Sea Survival komt te vervallen!

UPDATE: Nieuwe vereiste in standaard GWO Sea Survival komt te vervallen!

Algemeen GWO Wind
14 april 2023

Op 25 januari 2023 hebben wij onderstaand artikel (in cursieve tekst) gepubliceerd omdat de GWO een nieuwe standaard had ingevoerd met betrekking tot de GWO Sea Survival. Na een korte proefperiode heeft de GWO besloten om deze nieuwe vereiste vanaf heden niet meer te hanteren. De nieuwe vereiste die in deze standaard was opgenomen komt dus te vervallen! Dit betekent dat er vanaf heden (14 april 2023) géén GWO Werken op Hoogte certificaat meer vereist is om deel te mogen nemen aan de GWO Sea Survival. De rest uit de nieuwe standaard blijft ongewijzigd.

——————————————————————————————————————————————————————————–

Onlangs is een update van de Sea Survival Module binnen de GWO Basic Safety Standard gepubliceerd. Er is een nieuwe toelatingseis toegevoegd om deel te mogen nemen aan de GWO Sea Survival training en er zijn twee wijzigingen doorgevoerd aan de praktische overlevingsoefeningen op zee. Ben je nieuwsgierig welke wijzigingen er in de update staan? Lees het in het artikel hieronder! 

Welke wijzigingen zijn er doorgevoerd?

Er zijn twee belangrijke grote wijzigingen doorgevoerd in de update van de GWO Sea Survival standaard. Allereerst is er een nieuwe toelatingseis toegevoegd waaraan voldaan moet worden om deel te mogen nemen aan de GWO Sea Survival module. Je moet namelijk in het bezit zijn van een geldig GWO Werken op Hoogte certificaat. Zowel cursisten als instructeurs zijn verplicht deze te bezitten alvorens ze deel mogen nemen aan de training. 

Daarnaast zijn er twee grote praktische trainingsonderdelen aangepast. Tijdens de eerste oefening leer je om op een gecontroleerde wijze het water te betreden met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Verder wordt er beoordeeld of je zowel persoonlijke als collectieve zwemtechnieken beheerst en of je op veilige wijze het reddingsvlot kunt betreden. Het element waarin het water wordt betreden vanaf hoogte is nu geen onderdeel meer van de oefening. Om de betrouwbaarheid van de training te verhogen worden gevaren het een realistische situatie nagebootst. Daarom word je als cursist tijdens de tweede oefening voorbereid om veilig een evacuatie te kunnen laten plaatsvinden op het water door een dubbele afdeling en daarbij een reddingsvest op te blazen. 

Waarom?

Updates van de standaarden worden altijd gedaan met als doel om de leerervaring én de veiligheid van de cursisten te verhogen. Een geldig GWO Werken op Hoogte certificaat is nodig omdat je tijdens de GWO Sea Survival module al de vaardigheid moet bezitten om veilig een afdaling te kunnen doen tijdens een evacuatie van grote hoogte. Hierdoor blijft er genoeg tijd over om de focus van de GWO Sea Survival module te leggen op bijvoorbeeld het handmatig opblazen van reddingsvesten op open water of bijvoorbeeld het vrijgeven van de zogenaamde Self-Retractable Lifeline (SRL) in water.  

Per wanneer?

De wijzigingen zijn in oktober 2022 doorgevoerd, maar zullen pas per 1 april 2023 in werking treden. Dit betekent dat je, als je ná 1 april 2023 start aan de GWO Sea Survival training, in het bezit moet zijn van een geldig GWO Werken op Hoogte certificaat. Zonder dit certificaat zal de deelname niet door kunnen gaan.  

Wil je meer weten over de GWO Sea Survival update? Bekijk dan het artikel van de Global Wind Organisation!