• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
  • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
  • NRTO geaccrediteerd
Hoogwerker cursus 3A & 3B: wat zijn de verschillen?

Hoogwerker cursus 3A en 3B: wat zijn de verschillen?

Hoogwerker cursus 3A en 3B: wat zijn de verschillen?

Algemeen DELTA Industrie SOG VCA
3 februari 2022


Hoogwerkers zijn er in verschillende categorieën. Zo heb je onder andere hoogwerkers op een aanhanger, spinhoogwerkers met stempels, zelfrijdende schaarliften en kniktelescoophoogwerkers. De Arbowet, maar ook Veiligheids Checklist Aannemers (VCA) stellen eisen aan het gebruik van hoogwerkers. Zo moeten gebruikers aantoonbaar zijn geïnstrueerd voor het bedienen van de machines. Mensen die voor het uitoefenen van hun werkzaamheden gebruik maken van een hoogwerker moeten dus een training hebben gevolgd die past bij het type hoogwerker en een bijbehorend certificaat hebben behaald. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen de verschillende typen hoogwerkers en welke trainingen daarbij horen.

Verschillende typen hoogwerkers; 1A, 1B, 3A en 3B
Hoogwerkers worden in vier verschillende categorieën ingedeeld . Het voornaamste onderscheid wordt gemaakt tussen zelfrijdende en niet-zelfrijdende hoogwerkers. Zelfrijdende hoogwerkers vallen in categorie 3. Niet-zelfrijdende hoogwerkers zijn ingedeeld in categorie 1. Hierbij kan het zijn dat het om een vast opgestelde, niet verplaatsbare hoogwerkers gaat, zoals een eenmanslift, of het kan gaan om hoogwerkers die verplaatst worden door middel van een aanhangwagen of een vrachtwagen. Vanuit de (petro)chemische industrie, de maritieme sector en de bouw is de vraag echter het grootst naar trainingen voor zelfrijdende hoogwerkers uit de categorieën 3A en 3B. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende typen hoogwerkers per categorie.

Categorie 1A
Het gaat hier om verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers. Deze hoogwerkers zijn niet verplaatsbaar en slechts toegankelijk voor één persoon. Dit worden ook wel eenmansliften genoemd.

Categorie 1B
Tot de categorie 1B worden telescoop- en kniktelescoop hoogwerkers gerekend, hoogwerkers op een aanhanger of chassis en spinhoogwerkers met stempels. Gestempelde hoogwerkers zijn vast opgesteld, de hoogwerkers op een chassis of aanhanger kunnen wel verplaatst worden.

Categorie 3A
Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften behoren tot de hoogwerker categorie 3A. Het hefmechanisme van deze hoogwerkers is schaarvormig, wat ervoor zorgt dat de hoogwerker door middel van een verticale verplaatsing het plateau naar de gewenste hoogte kan brengen.

Categorie 3B
Binnen categorie 3B behoren de zelfrijdende telescoop- en kniktelescoop hoogwerkers. Deze hoogwerkers kunnen door hun flexibele hefinrichting op plaatsen komen die niet toegankelijk zijn met hoogwerkers van het type 3A.

Wanneer je welk type hoogwerker gebruikt, hangt af van een aantal factoren. Ga je binnen- of buitenwerkzaamheden verrichten? Op welke hoogte vinden de werkzaamheden plaats? Zijn er obstakels waarlangs of waaromheen gemanoeuvreerd dient te worden? Kan de hoogwerker recht omhoog of moet er een knik gemaakt worden om bepaalde constructies heen? Welke ruimte is er beschikbaar? Wat is het benodigde hefvermogen? En op welke ondergrond wordt de hoogwerker geplaatst?

Hoogwerker categorie 3A

In welke situatie heb je welk certificaat nodig?
Zoals eerder aangegeven is vanuit Arbowetgeving bepaald dat je aantoonbaar opgeleid moet zijn om het type hoogwerker te bedienen waar je in de praktijk mee werkt. Daarnaast kunnen aanvullende eisen worden gesteld vanuit bijvoorbeeld VCA of SOG. Welk certificaat je nodig hebt, is dus afhankelijk van bijvoorbeeld de branche waar je voor werkt of welke eisen een opdrachtgever stelt. In ons trainingscentrum maken we onderscheid tussen het DELTA certificaat en het SOG certificaat. Het verschil tussen een DELTA en SOG certificaat wordt uitgebreid uitgelegd in onze blog. Wanneer je bijvoorbeeld alleen de hoogwerker 1A of 1B cursus wilt volgen, dan is het ook mogelijk om een SOG deelcertificaat te behalen.

Hoogwerker categorie 3A

Hoogwerkercursus 3B

Wat is het verschil tussen de hoogwerker cursus 3A en 3B?
Het belangrijkste verschil tussen hoogwerkers uit de categorie 3A en 3B is het hefmechanisme. Bij hoogwerkers uit de categorie 3A is alleen een verticale verplaatsing mogelijk en moet je de hoogwerker recht onder de werkzaamheden kunnen plaatsen. Bij hoogwerkers uit de categorie 3B is het mogelijk om rond obstakels in hoogte te manoeuvreren. De hoogwerker cursus 3A is er dan ook vooral opgericht cursisten te leren manoeuvreren in een krappe ruimte. Bij de hoogwerkers cursus 3B leren cursisten aanvullend hoe ze het werkplatform in een voorgeschreven constructie kunnen positioneren. Bij beide praktijktrainingen krijgen de cursisten een goed idee van het werken op grote hoogte. Zo is acht meter de minimale hoogte waarop examen gedaan moet worden. De theorie voor de verschillende typen trainingen is gelijk.

Hoogwerker categorie 3B

Interactieve hoogwerker cursus Rotterdam
Bij DELTA Safety Training vinden we het belangrijk dat onze deelnemers niet alleen goed voorbereid het examen in gaan en hun certificaat behalen, maar vooral dat ze de opgedane kennis kunnen toepassen tijdens dagelijkse werksituaties in de praktijk. Onze trainers volgen uiteraard de voorgeschreven richtlijnen, maar gaan ernaast zoveel mogelijk de interactie aan met deelnemers. Zo krijgen we niet alleen een beter beeld van situaties waar mensen dagelijks mee te maken krijgen, maar kunnen we de lesstof ook toespitsen op deze verschillende situaties. Met een achtergrond en werkervaring in de verschillende branches waarop onze trainingen gericht zijn, weten onze trainers als geen ander waar cursisten mee te maken kunnen krijgen. Zo kunnen zij relevante voorbeeldsituaties schetsen van hoe theoretische kennis op een juiste manier wordt toegepast in de praktijk.

Wil je meer weten over onze hoogwerker cursus? Onze collega Remy de Jong neemt graag de mogelijkheden met je door! Vul onderstaand formulier in en wij nemen persoonlijk contact met je op.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.