• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
 • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
 • NRTO geaccrediteerd
Boorplatform

DONUT & S-Cape: Wat is het verschil?

DONUT & S-Cape: Wat is het verschil?

Algemeen NOGEPA Offshore OPITO
30 mei 2023

Een grote explosie, een hoop lawaai en een vuurzee die binnen enkele minuten over het hele olieproductieplatform raasde. 6 juli 1988 was een zwarte dag uit de geschiedenis, de dag waarop de Piper Alpha ramp plaatsvond. Na de Piper Alpha ramp was één ding zeker, zoiets mocht nooit opnieuw gebeuren. Meteen zijn de veiligheidsvoorschriften in de offshore-industrie toen aangescherpt om herhaling van dit soort rampen te voorkomen. Een van de maatregelen die werd genomen was de introductie van afdaalapparaten voor noodevacuatie vanaf offshore platforms en boorinstallaties. Deze afdaalapparaten, zoals de DONUT en de S-Cape, maken het mogelijk om op een veilige en snelle manier van grote hoogte naar beneden te komen in geval van een noodsituatie.

Wat zijn afdaalapparaten?

Het ontwerp van het DONUT-systeem en S-Cape afdaalapparaten is gebaseerd op het principe van een zip-line, waarbij de gebruiker aan een touw naar beneden glijdt. De afdaalapparaten zijn compact, lichtgewicht en eenvoudig te gebruiken, waardoor het voor de gebruiker mogelijk is om in korte tijd het zogenaamde “rescue nappy” (reddingsluier) aan te trekken en zichzelf naar beneden te laten zakken. Met de komst van deze afdaalapparaten is het evacueren van personeel vanaf offshore platforms en boorinstallaties een stuk veiliger en efficiënter geworden. In geval van een noodsituatie kan het personeel snel en veilig worden geëvacueerd. Door het volgen van de juiste veiligheidstrainingen en het gebruik van deze afdaalapparaten kan de veiligheid op offshore platforms en boorinstallaties worden verbeterd en kun je adequater handelen in noodsituaties. Om de afdaalapparaten te mogen gebruiken moet je de training met goed resultaat hebben afgerond.

Wat houdt de DONUT Basic User Emergency Escape Training in?

Tijdens de DONUT Basic User Emergency Escape Training leer je veilig gebruik te maken van het DONUT offshore evacuatiesysteem waarbij je met het draagbare persoonlijke veiligheidsapparaat op een gecontroleerde wijze vanaf een offshore installatie kunt afdalen in noodsituaties. Je leert tijdens de DONUT Basic User Emergency Escape Training over onder andere de volgende onderwerpen:

 • Gevaren en wetgeving
 • Controles voorafgaand aan de inspectie
 • Geschikte ankerpunten
 • Apparatuur
 • Gecontroleerde afdaling, stoppen tijdens de afdaling en vergrendelen
 • Loskomen van een touw
 • Afdalen met behulp van het DONUT-systeem in combinatie met een reddingsvlot

Wat houdt de S-Cape Evacuation System Training in?

Tijdens de S-Cape Evacuation System Training leer je om zelfstandig af te kunnen dalen door gebruik te maken van het S-Cape systeem. Je leert tijdens de S-Cape Evacuation System Training over onder andere de volgende onderwerpen:

 • Reden van het systeem
 • Opslag en afdalingspunten offshore
 • Alle elementen van het S-Cape systeem
 • Werking van het S-Cape systeem
 • Gebruiksklaar maken van het S-Cape systeem
 • Afdalen met behulp van het S-Cape systeem
 • Afdalen met behulp van het S-Cape systeem in combinatie met een reddingsvlot

Wat is het verschil tussen de DONUT & de S-Cape?

De DONUT en de S-Cape zijn allebei afdaalapparaten die je in noodsituaties gebruikt. De afdaalapparaten gebruik je alleen voor individueel gebruik, met deze systemen kun je dus niet meerdere mensen tegelijkertijd evacueren. De afdaalapparaten zijn aanwezig op de boorplatformen. Op voorhand is er dus bepaald welk type/merk aanwezig is. Zoals al eerder vermeld is het doel van beide apparaten dus gelijk aan elkaar. Het verschil zit ‘m in het gebruik van de apparaten.

Het grootste verschil tussen de DONUT en de S-Cape is het al dan niet aanwezig zijn van een hendel in het katrolsysteem. Bij de S-Cape zit er wél een hendel.
De hendel bij een S-Cape wordt gebruikt om het apparaat te bedienen tijdens een evacuatie. Wanneer de hendel naar beneden wordt gedrukt, zal het katrolsysteem van de S-Cape langs het touw bewegen, waardoor de persoon die het apparaat gebruikt snel en gecontroleerd naar beneden kan afdalen.

De hendel is ontworpen om gemakkelijk te kunnen gebruiken en kan worden bediend met één hand. Het is ook ontworpen om veilig te zijn en zal alleen bewegen wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Het is belangrijk om het gebruik van de hendel te oefenen voordat je het apparaat daadwerkelijk moet gebruiken in een noodsituatie, zodat je weet hoe het werkt en je vertrouwd bent met de bediening ervan.

Bij de DONUT laat je jezelf zakken door het heen en weer bewegen van een touwenmechanisme. Hierbij maak je dus géén gebruik van een hendel. Met de S-Cape afdalen gaat vaak wat sneller dan met de DONUT. Bij zowel de DONUT als de S-Cape zit er een mesje in de tas waarmee je het touw eenvoudig kunt doorsnijden als de quick release het niet doet. In de tas van de DONUT zit ook nog een lichtstaaf inbegrepen.

Praktijkgerichte DONUT Training Offshore/S-Cape Training Rotterdam

Bij DELTA Safety Training vinden we het belangrijk dat onze cursisten niet alleen goed voorbereid het examen in gaan en hun certificaat behalen, maar vooral dat ze de opgedane kennis onthouden en kunnen toepassen in situaties waarin dat nodig is in de praktijk. Onze trainers zijn officieel gecertificeerd en volgen uiteraard de voorgeschreven richtlijnen in hun lessen. Tijdens de lessen proberen we zoveel mogelijk interactie aan te gaan met de cursisten. Hierdoor kan de lesstof zo goed mogelijk worden toegespitst op verschillende situaties. Met een achtergrond en werkervaring in de verschillende branches waarop onze trainingen gericht zijn, weten onze trainers als geen ander waar cursisten mee te maken kunnen krijgen. Zo kunnen zij relevante voorbeeldsituaties schetsen van hoe theoretische kennis op een juiste manier wordt toegepast in de praktijk.

Wil jij lezen waarom onze cursisten zo positief zijn over ons? Lees dan hier onze Trustpilot reviews!

Ga jij binnenkort offshore werken en wil je meer weten over onze S-Cape Training of over onze DONUT Training? Onze collega Remy de Jong neemt graag de mogelijkheden met je door! Vul onderstaand formulier in en wij nemen persoonlijk contact met je op.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.