Demonstratie evacuatie en redding uit een windturbine (vlog)
DELTA Safety Training is een dynamisch bedrijf waar veel gebeurt. Middels een serie van vlogs willen we je graag een indruk geven hoe het er bij ons aan toe gaat. Vandaag geeft Rolf een korte demonstratie.
Rolf is nu 4 jaar trainer bij DELTA Safety Training. Zijn focus ligt op wind- (GWO), offshore olie en gas- (OPITO, NOGEPA) en met name werken op hoogte trainingen. In een heldere demonstratie laat hij twee belangrijke onderdelen zien van de training ‘Werken op Hoogte’.
Evacuatie uit de windturbine
Eerst laat Rolf ons zien hoe een evacuatie uit een windturbine verloopt. Gewoonlijk is er bij een windturbine maar één opgang omhoog, maar de arbowet stelt het verplicht om een tweede manier te hebben om veilig naar beneden te komen, mocht de normale weg niet beschikbaar zijn. Daarvoor heb je in de windturbine een speciaal afdaal- of evacuatieapparaat. Die laat je met een gecontroleerde snelheid naar beneden zakken. Rolf laat zien hoe het werkt wanneer je zelf zo snel mogelijk af wilt dalen uit de windturbine.
Hij beschrijft hoe de persoon zich eerst een stukje gecontroleerd naar beneden laat zakken. Vervolgens, wanneer hij helemaal vrij is van het luik, laat hij het touw los en doet het apparaat de rest van het werk om hem rustig en veilig naar beneden af te laten dalen. Het apparaat maakt de afdaling dus een stuk gemakkelijker, maar het is wel belangrijk dat deze correct wordt gebruikt!
Redding uit een windturbine
Dan laat Rolf ons een demonstratie zien van een redding binnen een windturbine. Dit is van levensbelang, omdat je op elkaar bent aangewezen wanneer een redding noodzakelijk blijkt te zijn. Daarom is het ook zo belangrijk dat je dit veel blijft oefenen en dat je je vaardigheden up-to-date houdt. Een korte samenvatting van een voorbeeld van een redding uit een windturbine ziet er als volgt uit:
Wanneer er een incident met je collega plaatsvindt in de windturbine controleer je het bewustzijn van het slachtoffer. Vervolgens volg je de noodprocedure van de opdrachtgever of je werkgever. Je geeft aan waar je bent en wat er aan de hand is met je collega. Je zegt bijvoorbeeld: ‘ik heb hier een bewusteloos slachtoffer in harnas, op 20 à 30 meter hoogte’. Dan geef je aan dat je alleen bent en een redding gaat uitvoeren. Vervolgens klim je naar je collega toe. Je controleert nogmaals of je collega bij kennis is en hangt dan het reddingsapparaat op. Vervolgens haal je je collega eerst een stukje omhoog met het reddingsapparaat, zodat je daarna zijn valbeveiliging los kunt maken. Je hebt dan controle over het slachtoffer. Je maakt vervolgens ook zelf een connectie naar het reddingsapparaat en haalt je eigen valbeveiliging weg. Je schakelt tot slot het apparaat in en begeleidt de afdaling van jezelf en het slachtoffer zodat jullie samen veilig beneden komen.
Onderaan is het dan nog belangrijk dat je slachtoffernazorg toepast en de persoon overdraagt aan de professionele hulpdiensten.
We verzorgen graag jouw volgende veiligheidstraining
Is het tijd om je skills te verversen, of zoek je een partij die kan helpen om je eerste trainingen te volgen en de benodigde certificeringen te behalen? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden!
Meer weten over Rolf
Recentelijk hebben we onze enthousiaste trainer geïnterviewd. Lees het interview met trainer Rolf!
Meer informatie over DELTA Safety Training
Bekijk ons trainingsaanbod. Wil je een vrijblijvend adviesgesprek over een geschikte opleiding? Of ben je benieuwd welke certificaten in jouw werk belangrijk zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend trainingsadvies op maat door het formulier hieronder in te vullen.