• Al meer dan 25 jaar dé specialist in veiligheidstrainingen
  • Gemiddeld beoordeeld met 4,5/5 sterren!
  • NRTO geaccrediteerd
Trainingshal

CA-EBS vs. EBS: wanneer heb je welke training nodig? 

CA-EBS vs. EBS: wanneer heb je welke training nodig? 

Algemeen NOGEPA Offshore OPITO
22 december 2021


Wanneer je in de offshore- olie & gasindustrie werkzaamheden op bijvoorbeeld een boorplatform gaat verrichten, volg je ofwel de basis-combinatietraining OPITO BOSIET met NOGEPA 0.5A, of de refresher-combinatietraining OPITO FOET met NOGEPA 0.5B. Tijdens het volgen van deze trainingen doe je medische basiskennis op en leer je te overleven op zee. Onderdeel van het overleven op zee, is leren wat te doen wanneer de helikopter te water raakt. Tijdens dit onderdeel leren onze trainers de cursisten onder andere hoe ze het Emergency Breathing System (EBS) moeten gebruiken. Naast het EBS-systeem bestaat ook het CA-EBS systeem, wat staat voor Compressed Air Emergency Breathing System. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen beide systemen en wanneer je welk systeem nodig hebt.

Verschil tussen EBS en CAEBS-systemen

Verschil tussen CA-EBS en EBS-systemen
EBS-systemen bieden een manier om de tijd die je onder water doorbrengt te verlengen. Dit kan nodig zijn in situaties waarbij een helikopter gekapseisd is als gevolg van een noodlanding op zee. Door bijvoorbeeld het Coldshock effect (koude schok) als gevolg van het koude water, kunnen mensen vaak minder lang hun adem inhouden dan nodig is om uit de helikopter te kunnen ontsnappen. Een EBS-systeem is ervoor om je extra tijd te geven in een noodsituatie. Het EBS-ademhalingssysteem is een systeem dat wereldwijd wordt gebruikt. Bij dit systeem, dat ook wel rebreather of airpocket wordt genoemd, ademt de gebruiker eerst zijn eigen longinhoud in de hiervoor gebruikte luchtzak om vervolgens de eigen lucht weer in te ademen. Bij een CA-EBS systeem wordt gebruik gemaakt van perslucht. Dit systeem is een mini-variant van de persluchtsystemen die door duikers worden gebruikt. Het grootste verschil is dus dat je met het EBS-systeem je eigen lucht gaat hergebruiken en dat je met het CA-EBS systeem ‘’verse’’ lucht inademt.

Verschil CA-EBS training en EBS-training
Het CA-EBS systeem is het standaardsysteem wat in het Noordzeegebied wordt gebruikt. Het is dan ook verplicht om een CA-EBS in de training te hebben gebruikt. In onze combinatietraining BOSIET/ NOGEPA 0.5A wordt het CA-EBS systeem standaard gebruikt. Wanneer je recent een BOSIET/ NOGEPA 0.5A of een FOET / NOGEPA 0.5B combinatietraining hebt gevolgd, maar nog geen CA-EBS training hebt gehad, dan bieden we de mogelijkheid om een losse CA-EBS training te boeken.

Wil je meer weten over onze BOSIET, FOET of HUET-trainingen? Of wil je meer uitleg over de verschillen tussen de CA-EBS en de EBS-systemen? Onze collega’s staan je graag te woord! Vul onderstaand formulier in en wij nemen persoonlijk contact met je op.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.