Verschil Nederlandse en Duitse wind richtlijnen
In ons blog Veiligheidseisen binnen de windindustrie hebben geschreven over de wetgeving en de vereisten vanuit opdrachtgevers voor het werken binnen de Nederlandse windindustrie. Veel van onze opdrachtgevers zijn ook werkzaam binnen de Duitse windindustrie. De richtlijnen en vereisten voor het werken binnen de Duitse markt wijken af van de Nederlandse richtlijnen. In dit artikel leggen wij de verschillen uit en lichten wij toe aan welke vereisten je moet voldoen. Zo kunt je goed voorbereid werkzaamheden binnen zowel de Nederlandse als de Duitste windindustrie uitvoeren.
Richtlijnen per industrie
Zoals eerder aangegeven in ons blog hebben we als overkoepelende wetgeving voor alle werkgevers in Nederland de arbowet. Deze wet is specifiek gericht op de veiligheid en gezondheid van de medewerkers. Vervolgens is er een verdere uitwerking van deze arbowet in het arbobesluit en de arboregelgeving. Dit kan simpelweg gezien worden als een verdere uitwerking van de overkoepelende arbowet. Om de industrie handvatten te geven voor het volgen van de wet- en regelgeving en het mitigeren van de risico’s, bestaat er een arbocatalogus voor veel industrieën, waaronder de windindustrie. Deze arbocatalogus geeft beheersmaatregelen voor heel veel van de risico’s die in de industrie bestaan. Echter, op dit moment is in veel gevallen de GWO standaard leidend voor het opleiden van het personeel in de windindustrie. Veel opdrachtgevers kiezen ervoor om de GWO training te eisen voor personeel, dat aan- of bij een windturbine werkt. In de Nederlandse arbocatalogus wordt niet gesproken over de geldigheidsduur van certificaten. In Duitsland geldt het bovenstaande in principe ook. De Duitse arbowet is het Arbeits Shutzgesetz. Ook in de Duitse windindustrie volgen de meeste opdrachtgevers de richtlijnen van de GWO (op trainingsgebied).
Geldigheidsduur certificaat
Echter, er is een groot verschil tussen de geldigheidsduur van het certificaat, dat veel opdrachtgevers in Duitsland eisen van de personen die op of aan een windturbine werken ten opzichte van opdrachtgevers in Nederland. De werken op hoogte certifering en EHBO certificering mag vaak niet ouder zijn dan één jaar. Dit terwijl de GWO de geldigheidsduur van deze certificaten op twee jaar heeft gezet. Waar komt dit dan vandaan?
Zoals we in Nederland de abocatalogus hebben en volgen, gebruikt men in Duitsland verschillende richtlijnen. Bijvoorbeeld op het gebied van werken op hoogte. De richtlijn die hiervoor gebruikt wordt is de DGUV 198 richtlijn. Deze richtlijn is gemaakt voor veilig werken op hoogte en de DGUV 199 richtlijn is gemaakt voor het veilig redden op hoogte. In deze richtlijnen wordt geadviseerd dat werken op hoogte elk jaar herhaald dient te worden. Opdrachtgevers die deze jaarlijkse herhalingseis eisen van de opdrachtnemers, komt dus in veel gevallen uit deze Duitse richtlijn.
WINDA registratie
Om de geldigheid van je certificaat te kunnen controleren, dien je je te registreren bij GWO WINDA (Wind Industry Database). Dit kun je als volgt doen:
Ga naar de website van WINDA en klik op ‘Register’ en vervolgens op ‘Delegate Registration’. Wanneer je je gegevens hebt ingevuld, ontvangt je een activatiecode per e-mail. Deze activatiecode heeft een geldigheidsduur van 48 uur. Wanneer je deze activeert en een wachtwoord invult dan ontvangt u een bevestiging per e-mail. Ook ziet je rechtsboven in het scherm je WINDA ID verschijnen. Deze WINDA ID heb je nodig wanneer je een certificaat wilt registreren. –> hoe kun je dan de geldigheidsduur checken?
Je kunt een refresher of vervolgtraining alleen volgen wanneer je een geldig basiscertificaat kunt overleggen. Wanneer je een refresher training bij ons wilt boeken, dan kunt je je WINDA ID mailen naar naar ons voorafgaand aan de startdatum van de training. Mocht je niet in het bezit zijn van je WINDA ID, dan kun je ons een kopie van het basiscertificaat sturen.
Medische Keuringen
DELTA Safety Training biedt ook de mogelijkheid om voorafgaand aan de training een medische keuring te volgen die benodigd is voor mensen die werkzaam zijn in de windindustrie. Het type keuring welke benodigd is, is afhankelijk van de leeftijd van de medewerker. Vanaf een leeftijd van 40 jaar of ouder wordt de keuring uitgebreid met een inspanningstest.
De keuring wordt uitgevoerd door een NOGEPA erkend keuringsarts en is 2 jaar geldig. Bekijk het overzicht van onze medische keuringen.
Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier!